< Terug naar onderzoeken

Onderzoeksinformatie

Project nummer: 23-1197
Subsidievorm: Eenjarig project
Doel: Oorzaken, Behandeling
Onderzoekers:
Dr. G. Kooij
Dr. M.A. Giera
Instituut: MS Centrum Amsterdam, Leiden University Medical Center
Budget: € 80.000 voor 12 maanden, 2023-2024
Status: Toegekend

Cholesterol remt weefselherstel

Belang: De meeste therapeutische interventies die gebruikt worden bij de behandeling van MS zijn erop gericht om ontstekingen in het centrale zenuwstelsel (CZS) te onderdrukken of te voorkomen. Ondanks de goede werking van deze behandelmethodes is er vrijwel altijd sprake van ziekteprogressie en is zenuwweefsel herstel (re-myelinisatie) beperkt. Uit recent onderzoek blijkt dat cholesterol niet alleen belangrijk is bij het veroorzaken van hart- en vaatziekten, maar ook bij aandoeningen van het CZS, zoals MS, waar hoge cholesterol levels weefsel herstel tegengaan. Om dit proces af te remmen, hebben wij een stof gemaakt die cholesterol concentraties verlaagd. Wij hebben, in modellen voor MS, aangetoond dat toediening van deze stof zorgt voor verminderde ziekteverschijnselen. Naast een ontstekingsremmende werking zijn er aanwijzingen dat deze stof een positief effect heeft op weefselherstel. In dit onderzoek gaan we bestuderen of toediening van deze stof de schade aan het myeline inderdaad kan herstellen.

Gijs en Martin zoeken naar oorzaken van MS.

Helpt u mee?

Methode: Voor dit onderzoek maken we gebruik van verschillende modellen om zowel de effecten en het mechanisme van de cholesterol-verlagende stof in kaart te brengen.

Herstel van myeline door verlaging van cholesterol?

Verwacht resultaat en impact: Wij verwachten dat ons onderzoek zal uitwijzen dat het verlagen van cholesterol bijdraagt aan een verbeterd herstel na hersenontstekingen. Het begrijpen van cellulaire en moleculaire mechanismes die ten grondslag liggen aan remyelinisatie en weefselherstel is cruciaal voor de behandeling van MS. Dit onderzoek kan leiden tot nieuwe aanknopingspunten voor therapieën waar niet alleen mensen met relapsing/remitting MS baat bij hebben, maar ook mensen met progressieve MS.