Nieuwe stof testen
Methode: Onlangs is in eerder onderzoek gevonden dat een stof genaamd roflumilast het herstel van myeline kan bevorderen in experimentele (kweek)modellen voor MS. De volgende stap is om uit te zoeken of dit medicijn ook in staat is om dit herstel bij MS te stimuleren. De eerste stap is om te kijken of roflumilast ook in cellen, afkomstig van mensen met MS, de aanmaak van myeline stimuleert. De bloed-hersenbarrière is er om onze hersenen te beschermen, maar dit betekent ook dat onze hersenen moeilijk toegankelijk zijn voor medicijnen. Daarom gaan wij onderzoeken of dit medicijn kan meeliften in minuscule dragers die wel efficiënt de bloed-hersenbarrière kunnen passeren.
Myelineherstel bevorderen in hersenweefsel
Verwacht resultaat: Onze eerste experimenten wezen uit dat roflumilast (of een vergelijkbare stof) in staat is om myeline vorming te stimuleren in MS-celkweekmodellen, oftewel celkweekmodellen met daarin omgevingssignalen die ook in MS-laesies aanwezig zijn. Tevens blijkt dat een roflumilast behandeling myelineherstel bevordert in hersenweefselplakjes en in experimentele modellen voor MS. Een ander bijkomend positief effect van roflumilast is de cognitieve verbetering die kan worden gemeten in de experimentele modellen. Met ons onderzoek hebben wij kunnen aantonen dat deze specifieke remmer de uitrijping van myeline-vormende cellen bevordert in een MS-laesie gelijkende omgeving. Daarbij komt dat de specifieke remmer ook het herstel van myeline stimuleert in hersenweefselculturen waar myeline is beschadigd. De volgende stap is om uit te zoeken of dit potentiele medicijn ook in staat is om myeline herstel te stimuleren in MS.
Potentieel medicijn voor progressieve MS
Impact: De resultaten uit dit onderzoek zijn de eerste stappen in de ontwikkeling van een mogelijke toekomstige behandeling voor myeline herstel bij mensen met (progressieve) MS.
Dit pré-pilot project betreft een samenwerking tussen drie jonge onderzoekers verbonden aan het UMCG en de Uhasselt. Het idee voor het onderzoek is ontstaan tijdens de ‘MS-speeddates’ van de MS-onderzoeksdagen in november 2017.
Projectnummer: 18-1016