< Terug naar onderzoeken

Belang

Behandelingen voor multiple sclerose (MS) worden steeds betrouwbaarder en effectiever. Helaas zijn de huidige medicijnen niet in staat om de overgang naar de progressieve fase van MS te voorkomen en bovendien meestal niet langer effectief in deze fase. In de progressieve fase is er nauwelijks herstel van de beschermende en isolerende laag rondom zenuwcellen (myeline) en er wordt nog altijd volop gezocht naar een medicijn dat dat zou kunnen bewerkstelligen.

Melissa, Jacomien en Pauline werken aan een betere behandeling van MS

Helpt u mee?

Methode

Onlangs is in eerder onderzoek gevonden dat een stof genaamd roflumilast het herstel van myeline kan bevorderen in experimentele (kweek)modellen voor MS. De volgende stap is om uit te zoeken of dit medicijn ook in staat is om dit herstel bij MS te stimuleren. De eerste stap is om te kijken of roflumilast ook in cellen, afkomstig van mensen met MS, de aanmaak van myeline stimuleert. De bloed-hersenbarrière is er om onze hersenen te beschermen, maar dit betekent ook dat onze hersenen moeilijk toegankelijk zijn voor medicijnen. Daarom gaan wij onderzoeken of dit medicijn kan meeliften in minuscule dragers die wel efficiënt de bloed-hersenbarrière kunnen passeren.

Verwacht resultaat

Onze eerste experimenten wezen uit dat roflumilast (of een vergelijkbare stof) in staat is om myeline vorming te stimuleren in MS-celkweekmodellen, oftewel celkweekmodellen met daarin omgevingssignalen die ook in MS-laesies aanwezig zijn. Tevens blijkt dat een roflumilast behandeling myelineherstel bevordert in hersenweefselplakjes en in experimentele modellen voor MS. Een ander bijkomend positief effect van roflumilast is de cognitieve verbetering die kan worden gemeten in de experimentele modellen. Nu we de  optimale dosis weten, zijn we in celkweekmodellen de efficiëntie van roflumilast en vergelijkbare stoffen met minder bijwerkingen, aan het testen. Daarnaast onderzoeken we of en hoe deze stoffen in een drager moeten worden verpakt voor transport over de bloed-hersenbarrière en gerichte afgifte in MS-laesies.

Impact

Dit onderzoek is een eerste stap om een weg te effenen naar een potentieel medicijn dat leidt tot herstel van myeline, waardoor deze behandeling geschikt kan zijn voor mensen met progressieve MS.

Dit pré-pilot project betreft een samenwerking tussen drie jonge onderzoekers verbonden aan het UMCG en de Uhasselt. Het idee voor het onderzoek is ontstaan tijdens de ‘MS-speeddates’ van de MS-onderzoeksdagen in november 2017.

Soort onderzoek
Budget € 17.000,- voor 1 jaar, 2018-2019
Subsidievorm Pre-pilot
Onderzoekers
Drs. M. Schepers Uhasselt, Diepenbeek, België
drs. P.E.M. van Schaik MS Centrum Noord Nederland
J.M. Jongsma MS Centrum Noord Nederland