< Terug naar onderzoeken

Belang

Behandelingen voor multiple sclerose (MS) worden steeds betrouwbaarder en effectiever. Helaas zijn de huidige medicijnen niet in staat om de overgang naar de progressieve fase van MS te voorkomen en bovendien niet langer effectief in deze fase. In de progressieve fase is er nauwelijks herstel van de beschermende en isolerende laag rondom zenuwcellen (myeline) en er wordt nog altijd volop gezocht naar een medicijn dat dat zou kunnen bewerkstelligen.

Melissa, Jacomien en Pauline werken aan een betere behandeling van MS

Helpt u mee?

Methode

Onlangs is in eerder onderzoek gevonden dat een stof genaamd roflumilast het herstel van myeline kan bevorderen in experimentele (kweek)modellen voor MS. De volgende stap is om uit te zoeken of dit medicijn ook in staat is om dit herstel bij MS te stimuleren. De eerste stap is om te kijken of roflumilast ook in cellen, afkomstig van mensen met MS, de aanmaak van myeline stimuleert. De bloed-hersenbarrière is er om onze hersenen te beschermen, maar dit betekent ook dat onze hersenen moeilijk toegankelijk zijn voor medicijnen. Daarom gaan wij onderzoeken of dit medicijn kan meeliften in minuscule dragers die wel efficiënt de bloed-hersenbarrière kunnen passeren.

Verwacht resultaat

We verwachten dat roflumilast ook in een MS-omgeving, en in cellen afkomstig van mensen met MS, myeline aanmaak kan stimuleren. Preliminaire resultaten laten zien dat wanneer roflumilast (of een gelijkende stof) wordt toegevoegd aan cellen die in kweekschaaltjes zijn blootgesteld aan omgevingssignalen die ook in een MS-laesie aanwezig zijn, dit een nog positiever effect heeft op de myeline-producerende capaciteiten van cellen dan wanneer deze cellen zich niet in een MS-achtige omgeving bevinden. Onze volgende stap is om roflumilast te gaan insluiten in een drager die het over de bloed-hersenbarrière kan transporteren, zodat we het effect van roflumilast in de hersenen kunnen bestuderen.

Impact

Dit onderzoek is een eerste stap om een weg te effenen naar een potentieel medicijn dat leidt tot herstel van myeline, waardoor deze behandeling geschikt kan zijn voor mensen met progressieve MS.

Dit pré-pilot project betreft een samenwerking tussen drie jonge onderzoekers verbonden aan het UMCG en de Uhasselt. Het idee voor het onderzoek is ontstaan tijdens de ‘MS-speeddates’ van de MS-onderzoeksdagen in november 2017.

Soort onderzoek
Budget € 17.000,- voor 1 jaar, 2018-2019
Subsidievorm Pre-pilot
Onderzoekers
Drs. M. Schepers Uhasselt, Diepenbeek, België
drs. P.E.M. van Schaik MS Centrum Noord Nederland
J.M. Jongsma MS Centrum Noord Nederland