< Terug naar onderzoeken

Onderzoeksinformatie

Project nummer: 22-358g
Subsidievorm: Onderzoeksprogramma
Doel: Diagnose en verloop
Onderzoekers:
Prof.dr. J. Killestein,
prof.dr. H.E. de Vries en hun team
Instituut: MS Centrum Amsterdam
Budget: € 450.000 voor 2 jaar, 2023-2024
Status: Lopend

Huidige medicatie gaat ziekteachteruitgang niet tegen

Belang: Ontsteking in de hersenen kan met de huidige medicatie steeds beter onder controle gehouden worden. Toch gaat een substantieel deel van de mensen met MS in de loop van de tijd steeds verder achteruit. Ze krijgen meer fysieke klachten en kunnen problemen krijgen met hun denkvermogen (cognitie). Beide kenmerken hebben grote impact op de kwaliteit van leven. Onderzoekers van het MS Centrum Amsterdam proberen de progressie van de ziekte te stoppen.

Het voorspellen van progressie

Methode: Gedurende twee jaar wordt onderzocht welke biomarkers in bloed een voorspellende waarde hebben voor de progressie van MS. Daarnaast wordt onderzocht welke rol een bepaalde groep ontstekingscellen heeft bij de progressie van MS en hoe de MS-medicijnen Natalizumab en Ocrelizumab hier effect op hebben.

Verwachte resultaat: We hopen te weten te komen welke biomarkers en ontstekingscellen het beste progressie voorspellen en welke ziekteprocessen ten grondslag liggen aan voortdurende ziekteprogressie bij mensen met MS.

Leven zonder de beperkingen van MS

Impact: Uiteindelijk moet het onderzoek leiden tot meer kennis en daarmee een nieuwe stap richting het stoppen van de progressie van MS en daarmee zorgen dat mensen met MS kunnen leven zonder de beperkingen die MS hen geeft.