< Terug naar onderzoeken

Belang

Multiple sclerosis (MS) is een ongeneeslijke, chronische en progressieve aandoening. Er zijn vandaag wel verschillende medicijnen op de markt die het verloop van de ziekte sterk kunnen vertragen. Toch blijft de zoektocht naar het juiste medicijn voor een individuele persoon met MS nog een ‘trial-and-error’ proces. We hebben dringend methoden nodig om snel te kunnen inschatten of iemand reageert op een bepaalde medicatie of niet

Liesbet werkt aan het beter voorspellen van het ziekte verloop.

Helpt u mee?

Methode

Door gebruik te maken van een innovatieve methode om MRI beelden te analyseren, genaamd “radiomics”, streven wij ernaar om het effect van behandelingen snel te kunnen inschatten. Wij geloven dat veranderingen op korte termijn de effectiviteit van behandelingen voor MS op lange termijn voorspellen.

Om deze hypothese te onderzoeken formuleren wij twee grote doelstellingen:

  1. Het aanmaken van een MRI databank, verbonden aan klinische data
  2. Het bestuderen van relevantie van radiomics voor MS

Verwacht resultaat

Op het einde van dit verkennende onderzoek verwachten wij over voldoende bewijzen te beschikken om aan te tonen dat het gebruik van “radiomics” relevant is voor MS.

Impact

Hoe sneller personen met MS de juiste behandeling krijgen, hoe meer hun ziekte kan vertraagd worden. Daarom zetten wij met dit project in op een verhoogde kwaliteit van leven voor personen met MS en een verlaagde kosten voor de gezondheidszorg.

Soort onderzoek
Budget € 59.958,- voor 1 jaar, 2019-2020
Subsidievorm Pilotproject
Onderzoekers
Prof.dr. Philippe Lambin Universiteit Maastricht
Dr.ir. Liesbet M. Peeters BIOMED, Universiteit Hasselt, België