Afweerreactie bepalen
Methode: T-cellen uit hersenvocht (polikliniek) en uit weefsel van MS-hersendonoren (Nederlandse Hersenbank) zullen met de flowcytometrie-techniek cel voor cel worden verzameld en allemaal apart worden geanalyseerd. Wij gaan onderzoeken welke genen op moment van isolatie actief zijn, het zogenaamde transcriptoom van de cel. Tegelijkertijd zullen we per cel de precieze code ontrafelen van hun unieke T-cel receptor (TCR). Deze receptor bepaalt tegen welk molecuul de afweercel herkent en waartegen de afweerreactie is gericht. Vervolgens kan worden onderzocht of de T-cel een virus herkent, bijvoorbeeld het Epstein-Barr virus, of een herseneiwit.
Opsporen van celklonen
Verwacht resultaat: We verwachten binnen eenzelfde patiënt op verschillende plekken in de hersenen ‘klonen’ van precies dezelfde cellen terugvinden, gebaseerd op de T-cel receptor. De kans zoiets bij toeval waar te nemen is verwaarloosbaar klein, en zal betekenen dat deze cellen oorzakelijke rol spelen in het ziekteproces. Van deze cellen zullen we per cel informatie vergaren over welke functies deze cel aan het uitoefenen is.
Therapieën gericht op T-cellen
Impact: Om de oorzaak van MS te achterhalen, is het belangrijk te weten wat T-cellen bij mensen met MS herkennen in het centrale zenuwstelsel en welke functies deze afweercellen hier precies uitvoeren. Op deze wijze zal veel gerichter therapie kunnen worden ontwikkeld.
Projectnummer: 17-995