Genetische mozaïeken
Belang: Elke cel in het menselijk lichaam bevat DNA met onze erfelijke informatie. Tijdens de ontwikkeling, als cellen sterk vermeerderen, ontstaan er regelmatig kleine veranderingen in het DNA wanneer het gekopieerd wordt. Deze veranderingen, ook wel mutaties treden niet op in alle cellen, daardoor zijn mensen genetische mozaïeken. Afhankelijk van de DNA-verandering en de locatie van de cellen in het lichaam, kunnen cellen met veranderd DNA een rol spelen bij het ontstaan van ziekten. Bekend zijn mutaties in het DNA die leiden tot tumoren.
Recent is ontdekt dat fouten in het DNA ook andere (neurologische) aandoeningen kunnen veroorzaken, zoals histiocytose. Bij deze aandoening zijn mutaties aanwezig in een bepaald type hersencellen, de microglia. Dit laat zien dat fouten in het DNA van microglia tot ziekten van het centrale zenuwstelsel (hersenen en ruggenmerg) kunnen leiden.
Microglia maken deel uit van het afweersysteem van de hersenen. Deze kleine cellen zijn van essentieel belang voor het onderhoud van de hersenen en zijn gespecialiseerd in het opruimen van bijvoorbeeld beschadigde cellen. Microglia spelen ook een prominente rol in het ontstaan en verloop van MS. Het zou daarom kunnen dat DNA-veranderingen in microglia de oorzaak van MS vormen.
Wetenschappers van het MS Centrum Noord Nederland in Groningen willen dit innovatieve concept onderzoeken. Zijn er veranderingen aanwezig in het DNA van hersencellen van mensen met MS? En spelen deze DNA-veranderingen een rol bij het ontstaan van de ziekte?