“Bij MS worden lokaal in de hersenen antistoffen gemaakt”

Laurens Bogers, MS-onderzoeker ErasMS Rotterdam

Het nieuwste onderzoek van MS-centrum ErasMS laat zien dat antistoffen wel in de hersenen van mensen met MS worden aangemaakt, maar niet bij mensen zonder MS. Dit is een belangrijke bevinding.

Niet alleen helpt het ons beter begrijpen welke rol antistoffen spelen in MS. Nog belangrijker; het geeft een nieuwe invalshoek voor een gerichte behandeling voor MS.

Er is steeds meer wetenschappelijk bewijs dat B-cellen, de afweercellen die antistoffen maken, een belangrijke rol spelen in MS. Zo zijn medicijnen die deze B-cellen verwijderen een effectieve behandeling voor MS. Maar niet alle B-cellen zijn slecht. We hebben deze cellen en de antistoffen die zij aanmaken namelijk ook nodig als bescherming tegen ziekteverwekkers. Om gerichter te kunnen behandelen is het cruciaal dat we onderscheid kunnen maken tussen goede en schadelijke B-cellen. Rotterdamse onderzoekers van ErasMS bestudeerden deze B-cellen en de aanmaak van antistoffen in de hersenen van overleden hersendonoren met en zonder MS. Dit onderzoek heeft Stichting MS Research met twee subsidies gesteund.

Wat is de rol van B-cellen en antistoffen bij de ontsteking en schade in MS, precies?

Onderzoeker Laurens Bogers bestudeerde B-cellen en antistoffen in verschillende delen van de hersenen van overleden hersendonoren met en zonder MS. Hij zag dat juist bij MS specifieke B-cellen aanwezig waren en dat deze B-cellen lokaal in de hersenen ook antistoffen produceren. Dit is opmerkelijk omdat onder normale omstandigheden, zonder ontstekingen, er geen antistoffen gemaakt worden in het hersenweefsel. Deze resultaten onderstrepen dat B-cellen en de antistoffen die zij aanmaken een belangrijke rol spelen in het ziekteproces. Zij vormen een veelbelovend doelwit voor de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen die in staat zijn om de hersenen binnen te dringen.

Laurens doet belangrijk MS-onderzoek

Dat onderzoek is mogelijk door financiële steun van onze donateurs. Helpt u mee?

Deze onderzoeksresultaten zijn recent gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift EBioMedicine. Het onderzoek maakt deel uit van de programma subsidie en het project genaamd Ontmaskeren van de schadelijke B-cel. Lees hier meer over dit onderzoek

Website gemaakt door: Sturdy Digital