Passie voor onderzoek naar myelineherstel wordt beloond

MS tast de isolatielaag (myeline) van de zenuwen aan, waardoor het centrale zenuwstelsel bepaalde signalen niet meer goed kan verwerken. Hoe kan het herstel van myeline worden bevorderd? Op deze vraag zoeken Jody de Jong en Marion Wijering, twee jonge onderzoekers van MS Centrum Noord Nederland, een antwoord. Vandaag verrasten wij Jody en Marion met een persoonlijke subsidie: een blijk van waardering voor hun ambitie en een bijdrage aan het belangrijke onderzoek naar myelineherstel.

MS-onderzoeker Jody de Jong ontving een subsidie voor haar onderzoeksproject rondom de rol van het steunweefsel in myeline-herstel en de invloed daarvan op myeline-vormende cellen. De cellen in onze hersenen worden omgeven door steunweefsel. Dit steunweefsel (in vakjargon: de extracellulaire matrix) zorgt voor stevigheid en structuur en bevat daarnaast ook verschillende signaalstoffen. De in de buurt liggende hersencellen reageren op deze ‘signalen’. Op deze manier heeft het steunweefsel invloed op hoe hersencellen zich gedragen.

Complexe mix van signalen van buiten de cel

Cellen die verantwoordelijk zijn voor de aanmaak van myeline zijn meestal wel aanwezig in de aangetaste gebieden in de hersenen. Maar door een complexe mix van signalen van buiten de cel, worden ze niet gestimuleerd om myeline te maken. Tenminste, dit is wat de onderzoekers van het MS-centrum vermoeden. Jody onderzoekt het steunweefsel in hersenengebieden die zijn aangetast door MS, en bestudeert hoe dit steunweefsel het gedrag van myeline-vormende cellen beïnvloedt. Haar doel is om te achterhalen waar en hoe myelineherstel wordt afgeremd, en of dit kan worden bijgestuurd.

Waardevolle kennis over veranderingen in weefsel

Ook Marion Wijering ontving een subsidie voor haar onderzoek naar myelineherstel. Haar onderzoek kent een andere aanpak. Marion bestudeert welke genen tot uiting komen tijdens het proces van myelineafbraak en -herstel. Daarbij maakt ze gebruik van een nieuwe techniek, zogenaamde ‘spatial transcriptomics’. Dit geeft niet alleen informatie over welke genen anders tot uitdrukking komen, maar ook waar in het weefsel deze veranderingen plaatsvinden. Zo ontstaat er beter inzicht in welke veranderingen in genen kunnen bijdragen aan het herstel van myeline.

Beter begrip over falend myelineherstel

Door de onderzoeken van Jody en Marion begrijpen we steeds beter waardoor de reparatie van myeline bij mensen met MS is verstoord. Deze kennis is belangrijk omdat dit nieuwe aanknopingspunten kan bieden voor de behandeling van de progressieve fasen van MS.

 


De subsidies voor de onderzoeken van Jody de Jong en Marion Wijering zijn mogelijk gemaakt door het Fund Girn, een fonds dat wordt beheerd door de Koning Boudewijnstichting. Stichting MS Research selecteerde de onderzoeksprojecten en draagt zorg voor de monitoring van de voortgang en resultaten.

Website gemaakt door: Sturdy Digital