Kunstmatige versus klassieke MRI-scans
Methode: We vragen een panel van experts ‘gewone’ en geavanceerde MRI-scans op te sturen, die gemaakt zijn bij dezelfde groep mensen met MS. Uit de ‘gewone’ scans genereren wij kunstmatige DIR- en PSIR-scans. Vervolgens leggen we de MRI-experts de kunstmatige en klassieke scans in willekeurige volgorde voor, en vragen hen om de aanwezigheid van corticale laesies te identificeren en te beoordelen. Zo bepalen we in hoeverre de kunstmatige scans hetzelfde beeld geven als de klassieke scans.
Kunstmatige MRI-scans betrouwbaar
Resultaten: Uit de resultaten bleek dat laesies op de kunstmatige DIR en PSIR beelden net zo goed of zelfs beter te zien zijn als op klassieke DIR en PSIR scans. Zowel de kunstmatige MRI beelden uit Amsterdam als de internationale beelden bleken goed overeen te komen met de klassieke MRI beelden. Bovendien kwamen de locaties waar de laesies gezien werden op de kunstmatige MRI beelden overeen met de locaties waar de laesies gezien werden op de klassieke MRI beelden.
Voordelen kunstmatige MRI-scans
Impact: Met deze drie studies hebben wij laten zien dat kunstmatige DIR en PSIR MRI beelden gebruikt kunnen worden ter vervanging van klassieke DIR en PSIR MRI beelden. Dit betekent dat we nu verder kunnen verder richting toepassing van deze scans in de spreekkamer, voor diagnostische overwegingen en voor monitoring van het ziektebeloop en behandeleffecten. Daarnaast opent deze techniek de deuren naar het achteraf bestuderen van de aanwezigheid van corticale laesies in reeds bestaande onderzoek datasets, waar de klassieke DIR en PSIR beelden ontbraken.
Projectnummer: 19-1049