< Terug naar onderzoeken

Geavanceerde MRI-techniek nodig

Belang: Eén van de gevolgen van MS is dat gebieden in de hersenschors worden aangetast. Deze plekken heten corticale laesies. Fysieke en cognitieve klachten bij mensen met MS hangen hiermee samen. Deze afwijkingen zijn alleen goed in beeld te brengen met geavanceerde MRI-technieken (zoals DIR en PSIR). Helaas zijn deze technieken lang niet altijd beschikbaar in een ziekenhuis.  Ook vereist het veel ervaring om deze corticale laesies te kunnen beoordelen. Daardoor worden corticale laesies op dit moment nauwelijks meegenomen in het onderzoek en in de kliniek. Dit is een gemiste kans.

Dankzij nieuwe computertechnologie is het nu wél mogelijk om zicht te krijgen op deze beschadigde plekken. Deze nieuwe technologie stelt ons in staat om geavanceerde MRI-scans te maken uit ‘normale’ klinische MRI-scans, die overal ter wereld beschikbaar zijn. In feite maken we dus speciale, kunstmatige (DIR en PSIR) beeldenvan ‘gewone’ MRI-scans. In dit verkennende onderzoek willen we de bruikbaarheid van deze nieuwe scans aantonen. Dit doen we door te onderzoeken of de laesies in de kunstmatige beelden net zo goed worden weergegeven als in klassieke DIR- en PSIR beelden gemaakt met een geavanceerde MRI-scanner.

 

Jeroen werkt aan het beter voorspellen van het ziekteverloop.

Helpt u mee?

Kunstmatige versus klassieke MRI-scans

Methode: We vragen een panel van experts ‘gewone’ en geavanceerde MRI-scans op te sturen, die gemaakt zijn bij dezelfde groep mensen met MS. Uit de ‘gewone’ scans genereren wij kunstmatige DIR- en PSIR-scans. Vervolgens leggen we de MRI-experts de kunstmatige en klassieke scans in willekeurige volgorde voor, en vragen hen om de aanwezigheid van corticale laesies te identificeren en te beoordelen. Zo bepalen we in hoeverre de kunstmatige scans hetzelfde beeld geven als de klassieke scans.

Kunstmatige MRI-scans betrouwbaar

Resultaat: De eerste resultaten tonen aan dat kunstmatige MRI-scans betrouwbaar corticale laesies laten zien.

Voordelen kunstmatige MRI-scans

Impact: We bieden een relatief simpele oplossing om geavanceerde MRI-scans voor iedereen beschikbaar te maken, door kunstmatige beelden te genereren uit de in alle ziekenhuizen beschikbare MRI-scans. Het genereren van een kunstmatige scan kost enkele seconden, terwijl het maken van een klassieke DIR- of PSIR-scan tenminste 8 minuten kost. Daarnaast kunnen de kunstmatige scans offline gemaakt worden: de MRI-scanner hoeft dan op dat moment niet gebruikt te worden, waardoor deze beschikbaar blijft voor andere patiënten.

 

Soort onderzoek
Budget € 58.655,- voor 1 jaar, toegekend in 2019
Subsidievorm Pilotproject
Onderzoekers
Prof.dr. J.J.G. Geurts MS Centrum Amsterdam
Drs. P.M. Bouman MS Centrum Amsterdam