Stappen op de beat – voor een beter wandelpatroon en coördinatie
“Waarom en hoe kan muziek helpen bij revalidatiebehandeling van mensen met progressieve MS?”
Dr. Lousin Moumdjian
“Waarom en hoe kan muziek helpen bij revalidatiebehandeling van mensen met progressieve MS?”
Dr. Lousin Moumdjian
Belang: Veel mensen met progressieve MS ervaren naast motorische klachten ook problemen met hun denkvermogen, zogenaamde cognitieve klachten. Naast medicatie zijn er verschillende revalidatiebehandelingen die de symptomen van MS kunnen verminderen. Eén van de klachten waarvoor revalidatie kan helpen zijn vermoeide spieren. Behandelaars spreken van ‘motorische vermoeidheid’. De standaard revalidatiebehandeling hiervoor is echter lastig te volgen voor mensen die ook cognitieve klachten hebben. Tijdens de behandeling bestaat er een constante interactie tussen twee informatiestromen in de hersenen: sensorische informatie (Wat hoor ik? Wat zie ik?) en voorspellende informatie (Wat verwacht ik?). Dat maakt reguliere revalidatie behandelingen vaak niet geschikt voor mensen met progressieve MS en cognitieve problemen.
In deze studie wordt onderzocht hoe bij mensen met MS de koppeling tussen de twee informatiestromen verstoord is. Daarbij wordt gekeken naar een nieuwe vorm van revalidatie, waarbij personen bewegen op het moment dat zij een geluidsignaal horen. Een voorbeeld hiervan is met je vingers tikken op de maat van muziek of wandelen op muziek. Dit maakt het proces van koppeling “makkelijker”, omdat de bewegingen als het ware gelijkgezet worden met het geluid. Je hoeft dus minder te voorspellen en je kunt meer vertrouwen op je sensorische informatie. Deze fysiotherapeutische aanpak is al bewezen succesvol bij de behandeling van Parkinson.
Methode: Het onderzoek wordt uitgevoerd in 40 mensen met progressieve MS en 40 gezonde mensen. Deelnemers wordt gevraagd om in 3 varianten 12 minuten te wandelen: op muziek met manipulaties, op muziek zonder manipulaties en zonder muziek (in stilte). Bij de muziek met kleine manipulaties wordt een verschuiving in de beat toegevoegd. Dit wordt gedaan om het de interactie tussen de twee informatiestromen van een proefpersoon te testen. Tijdens het onderzoek worden de consistentie en nauwkeurigheid van het op de maat stappen met de muziek en de algehele looptechniek nauwkeurig vastgelegd. Dit is mogelijk doordat er sensoren worden vastgemaakt aan het lichaam. Daarnaast ondergaan proefpersonen verschillende testen om o.a. cognitieve klachten en motorische vermoeibaarheid te meten.
Verwacht resultaat: De onderzoekers verwachten te leren hoe de interactie tussen geluid en beweging bij mensen met progressieve MS is aangedaan. Ook geeft het onderzoek inzicht in hoe geluidsignalen het de interactie en de motorische vermoeibaarheid kunnen beïnvloeden.
Impact: Dit project heeft als doel het ontwikkelen en testen van een nieuwe revalidatiebehandeling gebaseerd op bewegen en muziek waarmee de coördinatie van het lopen en uithoudingsvermogen van mensen met progressieve MS verbeterd kan worden.
Projectnummer: 20-1091