< Terug naar onderzoeken

Onderzoeksinformatie

Project nummer: 22-1145
Subsidievorm: Jonge onderzoekers
Doel: Behandeling
Onderzoekers:
Drs. Melanie Loix
Instituut: UHasselt, ErasMS Centrum Rotterdam
Budget: € 1250 voor 1 maand, 2022
Status: Toegekend

Afvalopruimers spelen een belangrijke rol in MS

Belang: Fagocyten, cellen die afval opruimen, spelen een belangrijke rol in het ontstaan van MS. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat deze cellen kunnen bijdragen aan het herstel van hersenschade in mensen met MS. Bij MS raakt myeline, de beschermende isolatielaag rondom zenuwcellen in het centrale zenuwstelsel, beschadigd. Zo liet onze onderzoeksgroep zien dat de opname van myeline een gunstig effect heeft en de ontstekingsremmende en herstel bevorderende werking van fagocyten versterkt. Opmerkelijk is dat onze eerdere bevindingen tonen dat een langdurige opname van myeline deze gunstige eigenschappen van fagocyten juist remt. Een inefficiënte verwerking van bepaalde vetten in fagocyten bleek verantwoordelijk voor deze verandering.

Melanie werkt aan een betere behandeling van MS.

Helpt u mee?

Hersenmodellen gebruiken om herstel te bestuderen

Methode: We hebben recent aangetoond dat ubiquitinatie, een van de voornaamste vormen van eiwitafbraak, mede verantwoordelijk is voor de verstoorde vetverwerking in fagocyten. In dit project gaan wij bepalen of dit proces van eiwitafbraak hierdoor ook herstelprocessen in de hersenen verhindert. Hiervoor zal gebruik gemaakt worden van hersenmodellen. We gaan bestuderen welk effect het ingrijpen op dit ubiquitinatie-proces heeft op het natuurlijke herstel van myeline.

Verbetering in herstel hersenschade

Verwacht resultaat: We verwachten dat inwerken op het ubiquitinatie-proces van de fagocyten zal zorgen voor beter herstel van de schade in de hersenen.

Herstel van hersenschade bevorderen

Impact: Tot op heden zijn er geen therapieën voor MS die schade aan de hersenen kunnen herstellen. De focus ligt nog vooral op het vertragen van de ziekte door ontstekingen te remmen. Onze resultaten kunnen mogelijk leiden tot meer inzicht in het ontstaan en herstel van hersenschade in MS, en kunnen leiden tot de identificatie van een nieuw doelwit voor therapieën welke herstel in MS bevorderen.

Dit onderzoek is mogelijk gemaakt door de Blom-de Wagt Foundation.

Projectnummer: 22-1145