Ziekteverloop op lange termijn voorspellen
Methode: In dit project zullen nieuwe statistische methoden en ‘artificial intelligence’ algoritmes toegepast worden om de verschillen tussen mensen met MS te onderzoeken. Met een groot aantal data van mensen met MS beschikbaar, zullen we bestuderen hoe biologische en genetische factoren vanaf diagnose een invloed hebben op het ziekteverloop op langere termijn. We zullen bestuderen welke factoren bijdragen tot progressie, beperkingen en oplaaiingen van de ziekte.
Biomarkers bepalen die ziekteachteruitgang voorspellen
Verwacht resultaat: In vorig werk vonden we een biologische marker, CHIT1 genaamd, geassocieerd met ziekteverloop op langere termijn (e.g. beperkingen en oplaaiingen). In dit project zullen we meerdere biomarkers associëren met metingen van progressie op verschillende tijdspunten. We verwachten bijkomende biomarkers (zowel biologisch als genetisch) te vinden die een invloed hebben op progressie. Ook verwachten we dat deze biomarkers aantoonbaar zullen zijn op verschillende tijdspunten in de ziekte.
Betere keuzes maken voor behandeling
Impact: MS is een ziekte die heel sterk varieert van persoon tot persoon. Sommige mensen ervaren amper symptomen terwijl anderen reeds in een vroeg stadium beperkt worden door MS. Momenteel kunnen artsen het ziekteverloop niet voorspellen. Door het identificeren van biomarkers op het tijdspunt van diagnose helpen we artsen met keuzes te maken omtrent de keuze van behandeling, wie deze nodig heeft en wanneer deze het best voorgeschreven kan worden.
Dit onderzoek is mogelijk gemaakt door de Blom-de Wagt Foundation.
Projectnummer: 22-1146