< Terug naar onderzoeken

Onderzoeksinformatie

Project nummer: 18-1023
Subsidievorm: MS-fellowship
Doel: Behandeling
Onderzoekers:
Dr. G. Kooij MS Centrum Amsterdam
Instituut: MS Centrum Amsterdam
Budget: € 465.000 voor 4 jaar, 2019-2023

Het controleren van de ontstekingsreactie

Belang: Ons immuunsysteem zorgt ervoor dat ontstekingscellen schadelijke binnendringers aanvallen en opruimen. Het proces dat deze ontstekingsreactie op zijn beurt onder controle houdt, wordt resolutie genoemd. Specifieke vetachtige stoffen, genaamd lipiden, sturen dit proces. De lipiden zorgen ervoor dat ontstekingscellen op tijd worden geïnactiveerd zodat het beschadigde weefsel zich kan herstellen. Een belangrijk kenmerk van MS zijn de excessieve ontstekingen in de hersenen en het ruggenmerg. Dit suggereert dat het resolutie-proces bij MS niet optimaal functioneert. Wij willen zo vroeg mogelijke verstoringen in het lichaamseigen herstelsysteem bij mensen met MS opsporen. Met de resultaten van dit onderzoek kunnen we de diagnose van verschillende vormen van MS verder optimaliseren op basis van het meten van de lipiden. Daarnaast kan de opgedane kennis worden ingezet om nieuwe therapieën te ontwikkelen gericht op het herstellen of versterken van het herstelsysteem.

In onderstaande video van het MS Centrum Amsterdam legt promovendus Jelle Broos meer uit over het onderzoek:

Ontstekingsremmende eiwitten in kaart brengen

Methode: Met behulp van een unieke methode genaamd ‘liquid chromatography-tandem mass spectrometry’ (lipidomics) gaan we in kaart brengen welke ontstekingsremmende lipiden afwezig zijn in hersenvloeistof en bloed van mensen met vroege MS en het onderliggende mechanisme ontrafelen.

Gijs werkt aan een betere behandeling van MS

Helpt u mee?

 Lipiden profiel maken voor MS-patiënten

Verwacht resultaat: Samen met onze eerdere bevindingen zijn we op dit moment bezig om het totale lipiden profiel in verschillende stadia van MS in kaart brengen om zo precies te weten welke ontstekingsremmende lipiden ontbreken bij mensen met MS. Dit MS-type specifieke lipidenprofiel willen we daarnaast ook gebruiken om de diagnose te verbeteren en bijvoorbeeld om te voorspellen wanneer iemand in een volgende fase van de ziekte terecht komt. Daarnaast proberen we in dit project meer inzicht te verkrijgen in het werkingsmechanisme van deze lipiden op het immuunsysteem tijdens gezondheid en ziekte. Ten slotte zullen we aantonen waarom het resolutie systeem niet goed werkt bij mensen met MS waarbij we ons focussen op zowel de cellen die de lipiden produceren als de afweercellen die worden aangestuurd door de lipiden.

Op lichaamseigen manier ontstekingen remmen

Impact: Met de opgedane kennis uit dit project zullen we in staat zijn op een lichaamseigen manier de excessieve ontstekingen in de hersenen van MS patiënten te lijf gaan. Met deze aanpak verwachten we bijwerkingen van de huidige therapieën te kunnen omzeilen. Daarnaast willen we lipidenmetingen implementeren als nieuw diagnostisch instrument om ziekteprogressie te kunnen voorspellen.
Projectnummer: 18-1023