Wie kan meedoen aan wetenschappelijk onderzoek?

In principe kan iedereen met MS meedoen aan wetenschappelijk onderzoek. Wel is het zo dat een onderzoek zich vaak richt op een specifieke groep met mensen met MS, bijvoorbeeld mensen die een bepaald medicijn gebruiken of personen met bepaalde klachten, zoals problemen met het denkvermogen of met lopen. Ook maken onderzoekers onderscheid tussen de verschillende vormen van MS.  

Daarnaast kunnen er ook nog andere zaken zijn die u mogelijk uitsluiten van deelname aan onderzoek, zoals het hebben van een ziekte anders dan MS of het gebruik van bepaalde medicatie. Dit verschilt per onderzoek en staat vaak duidelijk aangegeven op de informatiepagina.  

Naast mensen met MS zijn onderzoekers ook vaak op zoek naar zogeheten controle proefpersonen, oftewel, proefpersonen zonder MS. De controle proefpersonen zijn belangrijk voor het vergelijken van de resultaten van het onderzoek met de mensen met MS. Door mensen met MS te vergelijken met mensen zonder MS, wordt duidelijkheid welke bevindingen echt bij MS horen en welke bevindingen niet. Dit is belangrijk om beter te begrijpen hoe de ziekte precies werkt. 

Doneer voor MS-onderzoek en help samen met ons MS de wereld uit.

Uw donatie is van groot belang. Met úw steun is en blijft onderzoek mogelijk.

Waar kan ik meedoen aan wetenschappelijk onderzoek?

Een groot deel van het wetenschappelijk onderzoek naar de ziekte MS vindt plaats in de academische MS centra: MS Centrum Amsterdam, ErasMS MS Centrum Rotterdam en MS Centrum Noord Nederland. Ook wordt onderzoek uitgevoerd in lokale ziekenhuizen en MS behandelcentra, zoals onderzoek naar de werking van een nieuw medicijn of behandeling. Op de websites van de verschillende academische MS centra is te vinden welke onderzoeken op dit moment nog deelnemers nodig hebben: 

Registratie als hersendonor

Sommige mensen met MS willen op een andere wijze een bijdrage leveren aan het onderzoek en laten zich registreren als hersendonor bij de Nederlandse Hersenbank voor MS. Zij kiezen er bewust voor om hun hersenen na overlijden beschikbaar te stellen voor wetenschappelijk onderzoek. Meer informatie over hersendonatie en de Nederlandse Hersenbank voor MS vindt u hier.