Samenstelling en functie van de darmflora bij mensen met MS

Belang

Onderzoek laat zien dat onze darmflora een grote invloed heeft op onze gezondheid. Er is namelijk een sterke wisselwerking tussen de bacteriën in de darmen (darmflora of microbiota)  en ons afweersysteem. Recentelijk kan met behulp van de nieuwste technieken de aanwezigheid van alle bacteriesoorten in de menselijke darm worden bepaald in de ontlasting. Met behulp van de verkregen informatie heeft men aangetoond dat sommige bacteriën in de darm de gezondheid van de hersenen negatief kunnen beïnvloeden. Recente onderzoeken in patiënten en modellen van MS suggereren dat deze bacteriën ook een rol spelen in MS.

Methode

In de drie noordelijke Nederlandse provincies loopt een unieke studie, het Lifelines cohort met 165.000 deelnemers. Drie generaties inwoners worden gedurende 30 jaar regelmatig medisch onderzocht, beantwoorden vragen over leefstijl inclusief dieet, en geven monsters van bloed, urine en ontlasting. 368 deelnemers hebben aangegeven MS te hebben. In dit project willen we eerst uitzoeken welke vorm van MS deze mensen hebben en daarna willen we de bacteriële samenstelling in de darm van deze mensen bepalen.

Impact

Met pro-biotica in bijvoorbeeld yoghurt en pre-biotica als vezels, kan een verstoorde darmflora worden hersteld. Als onderzoek inderdaad laat zien dat specifieke bacteriën een rol spelen bij MS, is een behandeling hiervan binnen handbereik. Wij verwachten daarom dat dit onderzoek kan bijdragen aan de behandeling van MS.

 

Prof.dr. J.D. Laman (UMCG, Groningen) – 17-966MS

€ 50.000,- voor 1 jaar, afgerond in 2017